Co kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Patrysio
    Classic
    • 2007
    • 3
    • Octavia II (1Z3)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Co kupić?

Maicroft, to nie ma sie otwierać samo tylko ma sie odryglowywac, żeby nie trzeba było przycisku w klapie naciskac. Klapa jest za ciężka bo tak jakiś !@#$%^& to zaprojektował.
    Trochę się pożalę:
    Wkurza mnie to że nikt mi u dilera tego nie powiedział, że jest problem z klapą, bo ja mam kilka prób zawsze zanim sie zamknie. Taka wada ukryta. :diabelski_usmiech: Ja ją zamknę ale moja żona z dzieckiem na ręku może mieć problem. :evil:
    Gdybym ja mojemu pacjentowi nie powiedział o jakiejś pierdole która może mu się wydarzyć w związku z leczeniem, albo nie poinformował go o wszystkich wadach i zaletach danego rozwiązania to miałbym sprawe w sadzie i wyższą skałdkę na OC zawodowe. :roll:

W ogóle jestem zły na ten samochód. Pierwsze 2kkm było super a teraz same problemy. A do tego zaczęło mi jeszce walić z klimy g... Wyczyscili to teraz wali tym srodkiem(takimi parówkami z kurzem).A w serwisie jestem co 2 tygi I są bezsilni na tę klapę :|
    Mam 8-letnią Lancie Y i nie byłem z nią u mecha przez te 8 lat tyle razy co z Octą. Te nowe samochody :roll:
  • hispano
    Classic
    • 2006
    • 2

Co kupić?

Witam,

Zamierzam kupić Octavię i mam poważny problem, jaki slinik wybrać?
    1,9TDI/105KM czy benz 1,6FSI/115KM
    Rocznie robię ok.25tys km, chyba w stosunku 50/50 jeżeli chodzi o cykl jazdy.

Komentarz

• bartolini1978
      Elegance
      • 2006
      • 755

Na ile lat chcesz kupic Skode

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

jak zmiana po dwoch latach to fsi,
        jak dluzej to diesel albo sekwencja.
        Ale zacznij od jazdy probnej bo taki nap 2,0fsi w stosunku do 2,0tdi nie jezdzi!!! mimo teoretycznej przewagi mocowej (praktycznie 2,0tdi mial 155KM - podejrzewam ze 1,9 na hamowni tez bedzie mial wiecej od fsi i mala "hackerska" sztuczka spokojnie zrobisz 14x KM)
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• hispano
          Classic
          • 2006
          • 2

Raczej na pewno na 5 lat,
          Z okazji pracy dziennie średnio robię 50km, do rodziców mam500km do teściów 500km w przeciwną stronę.

Jak wygląda sprawa diesela zimą jeżeli na razie nie ma szans na garaż?

Komentarz

• Bond
            Ambiente
            • 2004
            • 136

Czyścisz szyby i odpalasz.
            Ot co!
            U mnie stoi pod chmurką i -2x stopni nie robiło wrażenia.
            dużo KM/i jeszcze więcej Nm

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Poszukaj kilka takich dylematow na forum. Generalnie za chwile zacznie sie cos jest lepsze, tansze etc - ja to forum i uzytkownikow znam doskonale :roll:

Generalna zasada jest taka, ze diesla zawsze jest latwiej sprzedac, bo skonczyly sie juz czasy diesli ktore nie zapalaly zima.

FSI przy kalkulacji trzeba liczyc ze ma jezdzic na paliwie min 98 oktanowym Tzn takie jest zalecane i na 95 tez pojedzie ale bedzie slabszy. LPG no wlasnie nie wiem jak to jest z tym FSI w tym wypadku.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• mariobros
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 551

Zamieszczone przez hispano
                (...)

Moja O2 również jak na razie pod chmurką (no, dokładnie to pod plandeką) nocuje. Ostatnia zima, najniższa temperatura z wyświetlacza to było -27 stopni. Bałem się, co będzie, gdy szedłem odpalać, ale... od dotknięcia... Niewiele aut odpaliło w ten poranek, choć był wśród nich... mój były ( ) trabi 601 . Ogólnie - 105KM wystarcza do tego auta, można nawet czasem pokozakować. Na trasie pali mi 5.2l/100km przy płynnej nie zawalidrogowej jeździe, maksymalna średnia wyszła 5.8l/100km, na ogół do 5.5. Załadowany też daje radę. Weź pod uwagę, że jak będziesz sprzedawał, TDI będzie zdecydowanie argumentem ZA kupnem auta od Ciebie. Nie ma co ukrywać, że dla wielu z tego forum TDI nie jest czymś, co odstręczało od zakupu właśnie Skody
                Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Garret
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1196
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

TDI Mówię to ja, od wieków użytkownik benzyn;-)
                  W tym zestawieniu diesel będzie żwawszy w codziennej jeździe, a i mniej wrażliwy na obciążenie załogą i bagażem. Przy takim rocznym przebiegu również sensowny ekonomicznie ;-) Do tego gift od fabryki (jakieś 120KM i 280Nm) i możliwość miłego liźnięcia :szeroki_usmiech
                  Garret

-----------
                  Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

aspekty ekonomiczne pomijam, bo tak akurat mam, wiec wszystko jedno na ile lat i jakie przebiegi, wazniejsza jest przyjemnosc z jazdy, a zatem - 1.9 TDI
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Qulek
                      RS
                      • 2005
                      • 1630
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zdecydowanie TDI My jak kupowaliśmy auto to szczerze nawet przez 0,000001 sekundty nie zastanawialismy sie za benzyną TDI : spalanie nikłe i dynamika na miasto stanowczo wystarczająca benzynka wiadomo ma swoje plusy ale FSI bez 98 oktanów nie jeździ :P Ja bym zdecydowanie w TDI celował a potem z uśmiechem 2 razy w tygodniu (lub rzadziej) odwiedzał stacje :diabelski_usmiech
                      BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Zamieszczone przez mariobros
                        (no, dokładnie to pod plandeką)
                        tak jak za dawnych lat? czy wiata ala namiot?
                        w tym pierwszym wypadku dosc szybko bedziesz mial matowe auto - lakiery skody sa hmmm..... kiepskie

Komentarz

• mariobros
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 551

Zamieszczone przez Jabar1975
                          Zamieszczone przez mariobros
                          (no, dokładnie to pod plandeką)
                          tak jak za dawnych lat? czy wiata ala namiot?
                          w tym pierwszym wypadku dosc szybko bedziesz mial matowe auto - lakiery skody sa hmmm..... kiepskie
                          Pierwszy przypadek, ale tylko i wyłącznie zimą i tylko w odpowiednich warunkach (np. przed zapowiadanymi ciężkimi opadami śniegu, żeby się rano nie nazasuwać) Sprawdziło się ostatniej zimy... Co nie zmienia faktu, że lakier jest faktycznie do d... Na moim od jakiegoś czasu zauważyłem wszechobecne a'la "mazaki". Kontrolnie sprawdzałem na innej "magic black" i było to samo... Kiedyś sięgnę po pastę Tempo, ale na razie odpuszczam temat. Nie ma tragedii...
                          Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                          Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Lukasso
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 611

hispano,
                            ....moja całą ostatnią też się męczyła na dworku, a temperatury byłe tej zimy ekstremalne ;-) żadnych kłopotów, zapałała :-)

Komentarz

• nico21
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 2640
                              • Volkswagen

Ja równiez zdecydował bym sie naTDI. Żałuje ze nie było wiecej Kasy na dopłate do diesla :? Małe zużycie plaiwa, dobra dynamika no i ta mozliwosc lizniecia :twisted:
                              DACAR.team

Komentarz

• Jabar1975
                                RS
                                • 2006
                                • 3331

kazda nowa skoda zapali od kopa (czy to benzyna czy diesel - ten drugi pod warunkiem ze zatankujesz dobre paliwo)
                                No i zawsze mozesz latem lac olej z pierwszego tloczenia :diabelski_usmiech

Komentarz

• huwe
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 976

powiem na swoim przykładzie : całe życie motoryzacyjne na benzyniakach, z ropniaków to pół roku na meśku 2,0D ( miał ciśnienie na garach 12 atm - i jeszcze palił !!!/znaczy bardziej wtedy , kiedy chciał niż kiedy była potrzeba :szeroki_usmiech /), i bez mrugnięcia okiem zainwestowałem w TDI. Czy żałowałem/żałuję? nie - bo nie ma czego : spalnia na poziomie 5 l /100, jak trzeba to i da się przycisnąć. i to co odczułem najbardziej: czy pusty, czy załadowany - jadę bez stresu : nie muszę cisnąć- po prostu lajcik. A najlepiej : do salonu na jazdę próbną: najpier benzynka, a potem TDI. Ta kolejność będzie właściwa.
                                  Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• bartolini1978
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 755

Ja proponuje TDI . Lac dobrą rope , zmieniac filtry czesto ,rano nie pałowac i bedzie jezdziła lata. A jesli czesto robisz trasy po 500km to pokochasz dezelka

Komentarz

• DGW
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 2330

Nie chce obrażać posiadaczy benzynek 1.6 ale to autko niestety nawet FSI nie jedzie.
                                      Bierz TDI 105KM, napewno będziesz zadowolony , do tego ten silniczek zawirusowany daje ładne przyrosty
                                      NFPNorth-West
                                      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                      WARSZTAT www.dsize.pl
                                      ->
                                      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                        Nie chce obrażać posiadaczy benzynek 1.6 ale to autko niestety nawet FSI nie jedzie.
                                        zgadza sie, co nie znaczy, ze nie znam takich, dla ktorych i to byloby za duzo - ale maja troche wiecej niz 30 lat na karku
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                          tak jak pisalem wczesniej 2.0fsi tez nie jedzie - w pelnym tego slowa znaczeniu - 1.8T byl o niebo lepszy.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Ja znam wiele osob, dla ktorych ten silnik 1.4 czy 1.6 w zupelnosci by wystarczyl. Jak ktos jezdzi malo, a np jezdzil do tej pory jakas 3 cylindrowa kosiarka, to ten bedzie rakieta, przy tak duzym aucie.

Takie decyzje powtorze ponownie, podejmuje sie po przejechaniu takimi samochodami w roznych warunkach okolo 100-200km, tylko ze u nas narazie nie daja aut na weekendy, trzeba kombinowac po znajomych
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                              Takie decyzje powtorze ponownie, podejmuje sie po przejechaniu takimi samochodami w roznych warunkach okolo 100-200km, tylko ze u nas narazie nie daja aut na weekendy, trzeba kombinowac po znajomych
                                              no tak to oczywiscie najlepiej :idea:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...